Orelská cyklopouť ke svaté Zdislavě 21.6.2008 – zpráva o akci:

Akce pořádané Orlem župou sv. Zdislavy na podnět a za přislíbené spolupráce a spoluúčasti Orla župy Svatováclavské se nakonec zúčastnili 4 cyklisté a dvě cyklistky: zastoupeny byly orelské jednoty Dobříš, Kladno, Loukov u Semil, Praha 4 a Sázava; počet doplnila jedna nečlenka Orla. V pěti jsme vyrazili v 9 hodin od vlakového nádraží Mnichovo Hradiště ke kostelu Klášteře - Hradiště nad Jizerou, jednomu z nejpamátnějších míst v Litoměřické diecézi: zde snad již od roku 1054 byl benediktinský klášter, od roku 1177 cisterciácký, odsud byl založen nejen cisterciácký klášter ve Žlebech u Čáslavi, ale i v Jablonném v Podještědí, kam jsme měli namířeno. Zde jsme se už shledali všichni, a pomodlivše se vyrazili na pouť.

Odtud jsme bez velkých přestávek přes Borovici a Jablonec u Mimoně (kdysi nazývaný pro rozlišení od Jablonce nad Nisou též „Český Jablonec“), snad nejkulturnější vesnici v republice (ze dvou budov, které zůstaly, jsou to dvě školy - německá a česká, ovšem mimo provoz)(jedná se o bývalý vojenský prostor, za socialismu zde operovala Sovětská armáda), po menší nenáročné zajížďce, kdy jsme se v Ploužnici na první pokus vydali jinou cestou, dorazili nejprve do okrajových částí Mimoně, kde jsme u jakéhosi bývalého nádraží udělali hodinovou polední přestávku, pak již s několika menšími, ale již znatelnými stoupáními přes okraj Stráže pod Ralskem do Jablonného v Podještědí, kde byl v klášteře bratří kazatelů cíl základní, celkem nenáročné části cesty.

Zde jsme po společné mši svaté ke cti zdejší světice navštívili hrob svaté paní Zdislavy, a větší část výpravy se vydala na již náročnější přesun kolem Zdislaviny studánky a Lemberka přes Janovice, Žibřidice a Křižany na samé úbočí Ještědu, a odtud to šlo už velice rychle a snadno do Českého Dubu. Odsud už zbývalo jediné - dostat se zase do svých domovů, což si 4 z účastníků nechali na neděli, zejména díky pohostinnosti zdejšího duchovního pastýře.

Akci lze hodnotit jako zdařilou, snad si nikdo nestěžoval (stejně by mu to bylo málo platné); jistě by bylo ještě povzbudivější, kdybychom se dokázali sejít v ještě větším počtu, ale zásady „Nepřátel se nelekejte, na množství nehleďte!“ se my, čeští katolíci, přece držíme a musíme držet už delší dobu, není to pro nás nic nového ani nezvyklého, a vzhledem k druhu akce byl počet naprosto dostatečný.

Vít Jůza.