Orelský turnaj ve stolním tenise Lomnice nad Popelkou 14.3.2009 (Kvalifikační skupina Severní Čechy)

Dopoledního kvalifikačního turnaje jednotlivců se účastnilo 9 mužů, 4 žáci, 2 dorostenci, 2 ženy, 2 žákyně a žádná dorostenka. Ač pořádaný tradičně jako otevřený, tentokrát se jednalo pouze o členy Orla. Jednotlivé zápasy se hrály na 3 vítězné sady z 5, v méně obsazených kategoriích každý s každým, v kategorii mužů švýcarským systémem na 4 kola, tentokrát každá kategorie zvlášť s tím, že po odehrání soutěžních zápasů hráli ještě mimo soutěž žáci s žákyněmi a dorostenci a ženy byli doplněni na druhá dvě kola do soutěže mužů. Zatímco v méně obsazených kategoriích bylo pořadí jednoznačné, v kategorii mužů určení 2.-4. místa nebylo možné dle vzájemných zápasů, tak bylo podle rozpisu soutěže nejprve určeno 4. místo nižším Bucholzovým pomocným bodováním, a pak na určení 2. a 3. místa bylo třeba sáhnout k rozdílu počtu vyhraných a prohraných sad.  Z důvodu různých drobných zdržení byly mírně překročeny plánované 3 hodiny na tuto soutěž jednotlivců.

V kategorii mužů si dle Soutěžního řádu Orla vybojovalo právo postupu na finálový turnaj vzhledem k účasti 5 orelských jednot prvních 8 mužů z celkového pořadí: 1. Jan Suja (Semily) 8 bodů, 2. Luboš Novák (Turnov) 7 b., 3. Petr Mizera (Turnov) 7 b., 4. Jan Vancl (Studenec) 7 b., 5.-7. se 6 body Josef Tichý (Studenec), Jaroslav Tichý (Semily), Josef Hošek (Lomnice) 8. Pavel Makovec (Lomnice) 5 b., 9. Vít Jůza (Loukov) 4 b.

V kategorii žáků (právo postupu 4): 1. Jan Kuřík (Studenec) 6 b., 2. Jakub Hylmar (Studenec) 5 b., 3. Martin Kuřík (Studenec) 4 b., 4. David Tichý (Semily) 3 b.

V kategorii dorostu (právo postupu 4): 1. Matěj Kuřík (Studenec), 2. Jiří Tichý (Semily).

V kategorii žen (pro finálový turnaj se nevyžaduje kvalifikace): 1. Jarmila Bergrová (Lomnice), 2. Bohdana Tichá (Semily).

V kategorii žákyň (pro finálový turnaj se nevyžaduje kvalifikace): 1. Růžena Tichá (Semily), 2. Bohdana Tichá (Semily).

Odpoledního kvalifikačního turnaje družstev se účastnila 4 družstva mužská a 2 žákovská. Zatímco utkání žákovských družstev bylo zcela jednoznačné, překvapivé množství mužských družstev vyvolalo nejprve otázku systému soutěže. Nikdo tentokrát nebyl z dálky a nikoho netlačil odjezd vlaku nebo autobusu, nicméně zatímco někteří mysleli na to, aby se včas dostali k ženě a dětem a pod., největšími zastánci delších variant, aby si všichni dostatečně zahráli, bývají tradičně ti, kteří nejpozději po několika hodinách přestávají ovládat své nervy.  Nakonec byl zvolen systém vyřazovací: i tak se na konec zdálo, že už toho mají skoro všichni skoro dost. Výsledky Semily - Lomnice 6:4, Turnov - Studenec 5:5, 19:17 na sady, a finále Turnov - Semily 5:5, 19:15 na sady hovoří za vše.

Výsledné pořadí tedy: Muži: 1. Turnov, 2. Semily, 3.-4. Studenec a Lomnice. Žáci: 1. Studenec, 2. Semily.

Vít Jůza.