Oslavy 100 let jednoty se vydařily

 

            Letní prázdniny jsme letos zakončili týdnem oslav 100 let založení naší jednoty a nutno říci, že se všechny akce opravdu vydařily.

 

Volejbalový turnaj

Vše jsme zahájili tradičním volejbalovým turnajem v sobotu 25.8., jehož výsledky jste na tomto místě již mohli shlédnout. Turnaje se zúčastnilo 8 týmů a vzhledem k obrovské vyrovnanosti účastníků min. 6 z toho mohlo pomýšlet na celkové vítězstí, z něhož se nakonec radoval tým Harlej z Jilemnice. Dozvuky turnaje končily okolo 23. hodiny.

 

Koncert dechových souborů ZUŠ Jilemnice

V úterý 28.8. se konal koncert žáků a absolventů ZUŠ Jilemnice. Sál v orlovně jsme připravili pro 50 diváků ( více polstrovaných židlí nemáme ). Když jsme v 19:25 začali rozkládat skládací dřevěné židle, nenapadlo nás, ža ani ty nebudou stačit ( máme jich také cca 50 ). Nakonec nás 8 stálo v chodbě a poslouchali jsme ve stoje. Téměř 110 diváků si poslechlo téměř dvouhodinový dechový koncert mladých muzikantů. Vše začal nejmladší soubor, v němž Studenec zastoupili Markéta Urbanová a Jenda Tomáš. Poté následoval dechový sextet, v němž jsme viděli další Studenečáky Lucku Drbohlavovou, Alžbětu Krupičkovou a Fandu Horáčka, který se saxofoným kvartetem celý koncert také zakončil.

 

Členská schůze

V pátek jsme program zahájili účastí na mši sv. v místním kostele, která se nesla v duchu oslav orelského výročí. Poté jsme se odebrali do orlovny, kde následovala členská schůze. Při schůzi jsme zavzpomínali díky úryvkům z obecní kroniky na založení organizace v roce 1912 i na další roky zejména předválečné historie ( do zákazu Orla ) a poté na „porevoluční historii“ až po současnost. V rámci schůze jsme ocenili členy, kteří se nejvíce zasloužili o obnovení jednoty Orla po roce 1990 – Josefa Jandu a Josefa Jebavého čestným uznáním a stříbrnou medailí, kterou uděluje ústředí Orla členům, kteří se zásadním způsobem zasloužili o rozvoj a propagaci Orla.

 

Středověká klání místních spolků + vystoupení šermířské skupiny REGO z Vrchlabí

V sobotu dopoledne se sešlo 6 družstev místních spolků, aby poměřila svoje síly ve středověkých soutěžích. Do turnaje zasáhla 2 družstva hasičů, 2 družstva pořádajícího Orla a po jednom týmu měli tenisté a Sokol. První disciplínou byla štafeta, v níž běžel každý člen čtyřčlenného týmu okruh s mečem a štítem. Poté následovala soutěž o nejlepší trefu ( luk a oštěp ) a souboje vyvrcholily závěrečnou disciplínou, jíž bylo přetahování lanem. Ve všech disciplínách dominoval jasně A-tým Orla ve složení Karolína Grofová, Pavel Horáček, Matěj a Víťa Kuříkovi ( foto ), který nakonec zvítězil – ostatně k oslavě 100 let to tak nějak patřilo.

 

Po soutěžním klání vystoupila skupina historického šermu REGO z Vrchlabí, jejímiž členy jsou také Pavel Horáček a Štěpán Kuřík ze Studence. Jejich skvělému vystoupení přihlíželo více než 250 diváků, které nerozehnala ani drobná sprška v průběhu vystoupení.

 

Turnaj ve stolním tenisu

Zatímco u orlovny se šermovalo a soutěžilo v historických disciplínách, v sokolovně změřilo síly 23 stolních tenistů v kvalitně obsazeném turnaji za účasti špičkových hráčů krajských přeborů. Ze studeneckých borců se ve velké konkurenci nikdo na stupně vítězů nedostal.

 

Letní bál

Týdenní program oslav vyvrcholil v sobotu 1.9. večer, kdy byl ve 20:30 zahájen letní bál. Jelikož jsme nechtěli riskovat stovky nachlazených, už ve čtvrtek jsme rozhodli, že se bál bude konat v sokolovně. I přestože se v předprodeji prodalo více než 300 vstupenek, obávali jsme se, jaká bude účast. Ve 20:00, kdy měl být začátek, jsme byli na sále 4 ( Jenda Vancl, já a naše drahé polovičky ). Kapelu jsme tedy pozdrželi do 20:30, ale ani v tuto dobu to ještě nevypadalo na moc velkou účast. Vše se zaplnilo okolo 21:30 a bálu se nakonec zúčastnilo 230 lidí, což překonalo veškerá naše očekávání. Celý bál ( končili jsme ve 3:00 ) se vydařil i díky skvělé taneční kapele „Levourukouband“, jejíž komentář na internetových stránkách mluví za vše:

„Organizace OREL Studenec oslavila 100 let založení letním bálem, jenž se konal v prostorách místní sokolovny. Svůj taneční um dokonale předvedlo několik stovek tancechtivých návštěvníků, jenž svým nasazením strhli i kapelu k nevídaným hudebním kreacím. I pro kapelu to byl zážitek, zelená opět došla! Jak jinak než poděkovat pořadatelům za pozvání a popřát jen to NEJ do další 100-ky!

 

Dětské odpoledne

Celotýdenní maraton zakončilo nedělní dětské odpoledne, kterého se zúčastnilo téměř 150 soutěžících dětí. Odpoledne bylo krásnou tečkou za oslavami, které můžeme celkově hodnotit jako velmi vydařené.

 

Závěrem bych chtěl velmi poděkovat všem, kteří se spolupodíleli na organizaci celého týdne. Nadšenců a dobrovolníků se našlo opravdu hodně a ukázalo se, že je ještě stále dost lidí, kteří jsou ochotni ukrojit ze svého volného času a obětovat tento čas pro druhé. Díky !!!

V. Urban – starosta jednoty Orla ve Studenci